Παρασκευή 25 Μαΐου 2007

Η ΔΕΗ στην Κρήτη

25 Μαίου 2007 - 11:06

Σύσκεψη με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 5 το απόγευμα, στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Στη συνάντηση έχουν κληθεί από το τον κ. Σεραφείμ Τσόκα να παραστούν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, οι βουλευτές του νομού, η νομάρχης Ηρακλείου και οι δήμαρχοι Ηρακλείου, Γαζίου και Γεροποτάμου.
Η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία μετά την υπογραφή από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Στεφάνου της άδειας παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε. για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 250 MW στην Κορακιά, που θα λειτουργεί σε πρώτη φάση με μαζούτ χαμηλού θείου και στη συνέχεια με φυσικό αέριο. Στόχος της ΔΕΗ είναι να πάρει άδεια για ταυτόχρονη ανάπτυξη και δεύτερης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ισχύος 250 MW.

Ξύλο για τις εκτάσεις στην Κορακιά!

Το σημαντικότερο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τη σύσκεψη είναι η απόκτηση των εκτάσεων στην Κορακιά από τη ΔΕΗ, καθώς, όπως όλα δείχνουν, το ιδιοκτησιακό είναι το μοναδικό “αγκάθι” της υπόθεσης. Στην περιοχή η ΔΕΗ χρειάζεται περίπου 750 στρέμματα για να αναπτύξει το νέο εργοστάσιο.
Για το εργοστάσιο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 50 στρέμματα και χρειάζονται άλλα 700. Συνολικά τα 750 στρέμματα θα χρησιμοποιηθούν ως εξής: α) στα 250 στρέμματα θα αναπτυχθεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ, β) απαιτούνται 250 στρ. για τη μετεγκατάσταση της ισχύος των 250 MW του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, και γ) ακόμη 250 στρ. είναι απαραίτητα για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων υποδοχής φυσικού αερίου, με το οποίο θα λειτουργήσει εξαρχής το εργοστάσιο.
Ωστόσο, μέρος των εκτάσεων στις οποίες χωροθετείται το εργοστάσιο διεκδικείται από το Δήμο Γαζίου, αλλά και από κτηνοτρόφους που ενοικίαζαν από την πρώην κοινότητα τις περιοχές για βοσκοτόπια. Η υπόθεση δεν αποκλείεται να καταλήξει στα δικαστήρια, ενώ πολλές φορές μέχρι σήμερα η διεκδίκηση της περιοχής έχει οδηγήσει σε επεισόδια με μαγκούρες, κυνηγητό και ξύλο!