Σε επιτήρηση από Ε.Ε. για τα σκουπίδια : Σισες

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2007

Σε επιτήρηση από Ε.Ε. για τα σκουπίδια

«Σοβαρευτείτε ή ξεχάστε τη χρηματοδότηση» ήταν το μήνυμα


Της Ευγενιας Τζωρτζη

Μειώστε τα απορρίμματα και διευρύνετε την ανακύκλωση ή ξεχάστε τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Αυτό το μήνυμα δίνει εμμέσως πλην σαφώς στους αρμόδιους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω αντιπροσωπείας της που επισκέφθηκε την Αττική την προηγούμενη εβδομάδα. Οι κοινοτικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν στην ελληνική πλευρά πως η λύση των ΧΥΤΑ δεν είναι συμβατή με την αντίληψη της Ευρώπης για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθεί η επιστροφή της κοινοτικής χρηματοδότησης για το εργοστάσιο ανακύκλωσης στα Ανω Λιόσια, καθώς το αποτέλεσμα δεν θεωρείται επαρκές.
Ολα δείχνουν ότι η Ελλάδα τίθεται πλέον υπό στενή παρακολούθηση για όλα τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Η επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα κοινοτικής αντιπροσωπείας από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -οι εκπρόσωποι της οποίας είχαν αναλυτική και επιτόπου ενημέρωση για όλα τα έργα που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμάτων της Αττικής- επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της Ελλάδος στο θέμα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση της Κοινότητας. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της τελικής διαπραγμάτευσης για την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2007-2013, αλλά δεν περιορίστηκε στην επόμενη προγραμματική περίοδο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, οι κοινοτικοί υπάλληλοι επισκέφθηκαν τόσο το εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στα Ανω Λιόσια, όσο και την Ψυττάλεια.

Στην περίπτωση του εργοστασίου, διαπιστώθηκε η ικανότητά του να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων που προορίζεται για τους ΧΥΤΑ, κατά 25% περίπου. Παράλληλα όμως έγινε σαφές ότι το ενδεχόμενο επιστροφής χρημάτων λόγω των καθυστερήσεων στη λειτουργία του εργοστασίου δεν έχει κλείσει οριστικά. Στο θέμα των ΧΥΤΑ, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, καθώς θεωρεί ότι η θετική γνωμοδότηση προς την ολομέλεια του ΣτΕ, αποτελεί πρόκριμα για να «ξεμπλοκάρει» το έργο. Στη βάση αυτής της προοπτικής δηλώνει αποφασισμένη να προωθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα την υπογραφή της σύμβασης με τους εργολάβους, ενώ αντίθετα «στον αέρα» παραμένει η υπόθεση των ΧΥΤΑ σε Φυλή και Κερατέα.

Η αρμόδια διεύθυνση περιβάλλοντος έκανε πάντως σαφές ότι το σύνολο των μέτρων που προωθούνται είναι μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα, καθώς δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μακροπρόθεσμη βάση και η κοινοτική χρηματοδότηση δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλισμένη εάν δεν υπάρξει μια συνολική στρατηγική που να είναι συμβατή με την κοινοτική στόχευση. Με δεδομένο πάντως ότι οι ΧΥΤΑ αποτελούν την έσχατη επιλογή στην κοινοτική στρατηγική, η όποια πολιτική της Ελλάδος στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, εάν δεν συνοδευθεί με μέτρα για τον περιορισμό της παραγωγής απορριμμάτων και τη διαλογή τους στην πηγή. Το στοίχημα μεταφέρεται για την επόμενη προγραμματική περίοδο, καθώς το πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη». θα πρέπει να έχει ως άμεση προτεραιότητα τη διαλογή και τον διαχωρισμό των οργανικών αποβλήτων, έτσι ώστε αυτό που απομένει να κατευθυνθεί στους ΧΥΤΑ.

Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να κλείσει και να αποκαταστήσει τις 2.626 παράνομες χωματερές της χώρας έως το τέλος του 2008, υπόθεση που προχωράει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε βαριά ευρω-πρόστιμα. Επίσης, έως το 2010 θα πρέπει να έχει μειώσει κατά 35% τα βιοαποδομήσιμα αστικά απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή, στόχος που μοιάζει ακόμα μακρινός στους υπεύθυνους...
Στην υπόθεση παρενέβη την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς προειδοποιώντας δημάρχους και περιφερειάρχες ότι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: