Κουμπούρες και φονικά….ρολόγια
Κουμπούρες και φονικά….ρολόγια
Το λαθρεμπόριο όπλων δεν είναι αστεία υπόθεση, αλλά η κάλυψη του θέματος από τους δημοσιογράφους είναι συχνά για τα γέλια...
Αν εξαιρέσει κανείς κάποιους ..κολοσσούς της αστυνομικής δημοσιογραφίας -όπως ο νυν πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ- οι γνώσεις των περισσοτέρων ελλήνων δημοσιογράφων πάνω σε θέματα οπλισμών εξαντλούνται στο Kalashnikov (συνήθως εννοούν το AK-47) και το G3. Στην αντίπερα όχθη, όμως, υπάρχουν κι αυτοί των οποίων η φαντασία εφευρίσκει νέα οπλικά συστήματα.
Έτσι, για παράδειγμα, σε sidebar τρισέλιδου άρθρου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας "Το Θέμα", με θέμα το λαθρεμπόριο όπλων στην Κρήτη, πληροφορείται κανείς ότι μπορεί να προμηθευτεί από τη μαύρη αγορά του νησιού εξωτικά όπλα όπως το γιουγκοσλαβικό "Τσέρικο", το .."Clock" και το "Ζιγκάουερ". Προφανώς, ο συντάκτης αναφέρεται αντίστοιχα στο ισραηλινό (και όχι γιουγκοσλαβικό) Jericho, και στις σειρές πιστολιών Glock και Sig Sauer. Σιγά τ' αβγά, θα μου πεις, εδώ ο κόσμος καίγεται· αλλά τέτοια λάθη είναι που πλήττουν την εγκυρότητα ενός "αποκαλυπτικού οδοιπορικού". Αν μη τι άλλο, το μόνο εύκολο σήμερα είναι να αποκτήσεις εγκυκλοπαιδικές πληροφορίες για όπλα.
Κατά τ' άλλα, το άρθρο είναι συμπαθητικό, αν και κάπως ανούσιο, με φωτογραφίες προς άγραν εντυπώσεων (ο συντάκτης κραδαίνει ένα κοντομούτσουνο AK, παλιό φύλλο της εφημερίδας ανάμεσα σε σακούλες από σφαίρες), μιά αδρή περιγραφή της διαδικασίας διακίνησης στην περιοχή Μυλοποτάμου κι ένα παιδικό σκαρίφημα εν είδει χάρτη της διαδρομής. Περίμενα περισσότερα, δεδομένου μάλιστα πως υποτίθεται ότι η εφημερίδα ειδικεύεται σε εξοπλιστικά θέματα (δημοσιογραφική επιτυχία στην συγκεκριμένη περίπτωση, πχ. θα ήταν να δημοσιευτούν συνεντεύξεις με λαθρεμπόρους, έστω και ανώνυμα).
Συμβουλή προς αρχισυντάκτες: την Κυριακή, ο αναγνώστης έχει περισσότερο χρόνο για προσεκτική ανάγνωση των εφημερίδων και εντοπισμό λαθών, οπότε καλό είναι να είστε διπλά προσεκτικοί κατά το χτένισμα των άρθρων. Δυστυχώς, παρατηρώ τον τελευταίο καιρό ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει, με τα κραυγαλέα λάθη στις κυριακάτικες εκδόσεις να αυξάνονται· μάλιστα, οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σ' αυτή την τάση.
*
Καλό είναι να τραβάμε κι από κανένα αυτί όταν εντοπίζουμε τέτοια μαργαριτάρια, αν και μάλλον λίγοι δημοσιογράφοι των έντυπων μέσων διαβάζουν blogs σε τακτική βάση (το μόνο σίγουρο είναι ότι οι συνάδελφοί τους της τηλεόρασης είναι ανεπίδεκτοι διαλόγου, διορθώσεων και μαθήσεως) κι ακόμα λιγότεροι bloggers ασχολούνται με την ειδησεογραφία. Δεν τίθεται θέμα ανταγωνισμού των μέσων: αντίθετα, οι bloggers έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα ΜΜΕ σαν πολίτες που είναι πρώτα απ' όλα, αλλά κι οι ίδιοι μπορούν να διδαχθούν πολλά από την εμπειρία των επαγγελματιών δημοσιογράφων, όσον αφορά σε θέματα δεοντολογίας και μεθόδων. Μπορεί έτσι κάποια στιγμή να ξεκινήσει ένας υγιής διάλογος και μιά συνεργασία ανάμεσα στον ελληνικό Τύπο και τα blogs που δε θα επικεντρώνεται μόνο σε τακτικές εντυπωσιασμού και θεματολογία lifestyle.
Αποθηκευμένο στο :
site του Αστέρη Μασούρα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου